• Beeldend kunstenaar J.H. Jungcurt

  • Jaap Jungcurt

     

    In 1923 werd Jacobus Hendrik Jungcurt in Amsterdam geboren, als zoon van een machinist en een naaister, die elkaar op de Lindengracht hebben leren kennen bij het draaiorgel. In de oorlog verdiende Jaap Jungcurt wat bij met het maken en verkopen van kleine schilderijtjes, paneeltjes. Hij werd, zoals zovelen, te werk gesteld in Duitsland, bij de MIAG in Braunschweig.

    Na terugkomst in Nederland in 1945, met zijn geliefde Christa Pfeiffer uit Braunschweig, ving hij aan als beëdigd ambtenaar van de politie bij de politieke recherche. In 1949 trad hij in dienst bij de bank Allard Pierson als bankbediende en verzorger van de rekening courant. Hij kon in dit werk niet aarden. 

     

  • In 1952 begon Jaap Jungcurt, aangezet door zijn vrouw, de dagopleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidonderwijs in Amsterdam(de latere Gerrit Rietveld Academie). Zijn vrouw probeerde wat kost bij te verdienen als directiesecretaresse. 

    Vanaf begin jaren vijftig was het gezin Jungcurt woonachtig in de Sarphatistraat. Uit die periode treffen we dan ook verschillende werken aan die elementen uit de naaste omgeving bevatten, zoals het uitzicht op Artis vanuit de atelierwoning.Het was ook in deze tijd aan de academie dat hij Karel Beunis leerde kennen, de latere typograaf en vormgever van De Bezige Bij. Ze trokken samen veel op, maakten fietstochten, waaronder vele tochten via Spaarnwoude naar IJmuiden, maar ook naar België. 

     

  • Jaap Jungcurt werd lid van Liga Nieuwe Beelden en deed in 1958 mee aan een groepsexpositie in het Stedelijk Museum. Klik hier door om meer te lezen over Liga Nieuwe Beelden. In die periode heeft het Stedelijk Museum ook verschillende werken van hem aangekocht. Klik hier door naar de werken van Jaap Jungcurt in de collectie van het Stedelijk Museum te Amsterdam. In 1960 heeft  Jaap Jungcurt een studiereis van 4 weken  gemaakt naar Arosa in Zwitserland.

     

  • Begin zestiger jaren verhuist Jaap Jungcurt met vrouw en kinderen naar een veel ruimere atelierwoning in de Hartenstraat. Hij leeft bij voorkeur een wat teruggetrokken bestaan; hij voelt zich niet zo thuis in kunstenaarskringen of wat voor een kringen dan ook. Hij heeft weinig affiniteit met kunstenaars die hun werk uitleggen met de vaak daarbij horende drinkgelagen. Het werken en creëren geeft hem veel voldoening, zijn ingezonden werk bij de BKR komt eigenlijk nooit retour en wordt vrijwel altijd tegen de hoogste vergoeding aangekocht. Zijn werk raakt daardoor verspreid over het hele land en is te vinden bij de publieke omroep, NOS, ziekenhuizen, de belastingdienst en het kadaster in Apeldoorn, om er maar eens een paar te noemen.

     

  • Jaap Jungcurt is een self-made-man. Hij heeft zichzelf veel aangeleerd, is niet snel tevreden, hij heeft een grote materialenkennis. De oorlog is een rode draad door zijn leven, je vindt het ook terug in zijn werk. Ondanks zijn leeftijd blijft hij belangstelling houden voor de tot nu toe verborgen gebleven raadselen rondom de oorlog, hij weet er verbazend veel van. De schrijver en historicus Geert Mak is hem heel dierbaar.